2012-03-02

Robert Graves: A vitéz Belizár

A regény Belizár avagy Belisarius, egy római/bizánci hadvezér életrajzát mutatja be. Belizár a VI. században élt, főként I. Justinianus uralkodása alatt működött. Sokat harcolt a germánok és a perzsák ellen, elfoglalta Karthágót (ezek szerint, hiába szántották fel, és hiába vetették be sóval, mégis nőtt város a helyén), valamint bevette és egy ideig megtartotta Rómát (azaz a Keletrómai Birodalom számára el/visszafoglalta a volt Nyugatrómai Birodalom fővárosát) is. A birodalom szinte minden határán harcolt, nagy tetteket hajtott végre, de alig-alig kapott támogatást császárától, akinek a birodalmát többször is megmentette. Végül árulással vádolták, kegyvesztett lett, és a császár parancsára meg is vakították.

A történet engem Asimov Alapítvány és Birodalom című regényének generálisára emlékeztetett, és - mivel az Alapítvány legtöbb része történelmi párhuzamot mutat be - utánaolvasva azt találtam, hogy Asimov nemcsak hogy Belizárról mintázta az Alapítvány és Birodalom Bel Riose generálisát (tényleg, a nevük is hasonló), hanem egyenesen Robert Graves könyve ihlette a figurát és a történetet. Az Alapítvány és Birodalom azt mutatja be, ahogy a növekvő Alapítvány szembekerül a hanyatló Galaktikus Birodalommal. Hiába szolgálja zseniális és hűséges generális a Birodalmat, nem győzhet, mert a Birodalom képtelen győzni. A hanyatló Birodalomban nem létezhet hűséges és zseniális generális: a zseniális generális általában megdönti a császárt, és a helyébe lép; az erős császár nem hagyja, hogy zseniális generálisok dicsőséget arassanak, előbb-utóbb megszabadulnak a zseniális generálistól, nehogy az megdöntse őket. A Birodalom már szervezetileg képtelen a Birodalom érdekeit jól képviselő, zseniális generális felmutatására, kizárólag inkompetens hadvezérek vezethetik a Birodalom seregeit, ők nem veszélyesek a császár számára. A Birodalom pedig veszít, mert veszítenie kell.

Hiába győzött Belizár, hiába nyerte meg a csatáit, folyton visszarendelték, vagy csak nem küldtek neki utánpótlást, és a Bizánci Birodalom nem tudta megtartani a hódításait.

Nagyon érdekes regény volt, Robert Graves zseniális, bár elég régi. Aki a folyamatos szex-erőszak-akció könyveket szereti, annak valószínűleg nem fog bejönni. Viszont nagyon sokat meg lehet tudni egy izgalmas, különös korszakról, amiben a katonák, a főurak, a kocsmában mulató részegek, de még az utcalányok is mély teológiai vitákat folytatnak. Akkor még nem ismerték a focit, akkor más volt az, amihez mindenki értett, és amihez mindenki hozzászólt... :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.