2012-03-31

Arany iránytű / Északi fény

Az Északi fény (Northen Light) Philip Pullman fantasy regénye. A regény Az Úr sötét anyagai (His Dark Materials) ciklus első kötete, a folytatásai A titokzatos kés (The Subtle Knife) és A borostyán látcső (The Amber Spyglass). Az arany iránytű (The Golden Compass) egy film, amely az Északi fény című regény alapján készült Nicole Kidman és Daniel Craig szereplésével. A könyveket kb. 2-3 éve olvastam, a filmet a napokban láttam.

A könyv egészen fergeteges. Teljesen magával ragadott a világa, amelyben az embereket egy részük állatként (daimónként) kíséri őket, ahol a történelem egy kicsit másképp alakult (pl. nem volt reformáció), a részecskefizikát következetesen "kísérleti teológia" néven emlegetik, ahol léghajókkal járnak, és a messzi északon a páncélos medvék királysága húzódik.

A film anyagilag bukás lett, bár állítólag jó kritikákat kapott. Nekem tetszett, nagyon szép alkotás, egészen beszippantja az embert, és sokat visszaad a könyv hangulatából. A látványvilága gyönyörű, a két ismert színész remek választás volt a szerepre. Alapvetően hű a könyvben leírt történethez, bár néhány ponton "kicsit" más.

Ugyanakkor teljesen kimaradtak a filmből a vallási kérdések. Az első könyvben még kevésbé fontos szerepet játszik a vallás, így ez itt elsőre csak kicsi módosításnak tűnik. A későbbi könyvekben, már kevésbé lett volna  kerülhető a téma. Sajnos úgy tűnik, nem lesz folytatás, és csak az első rész készült el. Kíváncsi vagyok, mit kezdtek volna a "kényes" témával.

A könyvek Milton Elveszett Paradicsomának egyfajta utángondolásai. Az Elveszett Paradicsomban a Sátán a racionalitást és a szabad akaratot képviseli, ezek nevében lázad Isten ellen, és nemhogy ördögi, de már-már pozitív szereplőként jelenik meg (akárcsak Goethe Faustjában vagy Az ember tragédiájában). Pullman könyveiben Lord Asriel (akit Daniel Craig játszik a filmen) felel meg ennek a szereplőnek, aki az ész és a szabad akarat nevében toboroz seregeket a Fennhatóság ellen. A Fennhatóság a legelső angyal, aki először jött létre, és később azt hazudta társainak, hogy ő teremtette a világot, és így ő uralkodott. Később egy másik angyal puccsot szervezett ellene, és megdöntötte, így a Fennhatóság már csak névleg a világ ura. Lord Asriel azt tűzi ki célul, hogy felkeresi Istent / Fennhatóságot, és számon kéri rajta a sok szörnyűséget, ami a világban történik. Ezért akar kaput nyitni más világok felé. Az első könyv a kapu megnyitásáig tart.

Lord Asriel nem igazán pozitív figura, sőt. (Igaz, ez a filmből nem derül ki.) Az első könyv ott végződik, hogy megnyitja a kaput, de a filmből ez kimaradt. A film kicsit előbb végződik, így happy end lehetett. Iorek Byrnison, a jegesmedve-király visszaszerzi a trónját, kiszabadítják a gyerekeket, és Lyra a kissráccal elindulnak Asriel felé. Lyra azt is megjósolja, hogy Asriel tőle fogja megkapni, amire vágyik. Azt már nem tudjuk meg a filmből, hogy Asrielnek egy gyerekre van szüksége a kapu megnyitásához, mert egy gyerek feláldozásával (a gyerek és a daimón elválasztásával) nyerhet elegendő energiát a kísérletéhez. A könyv úgy végződik, hogy Asriel tényleg megörül a kissrácnak, és - a magasztos cél érdekében - annak rendje és módja kinyírja, megnyitja a kaput, és mindenki átkerül egy másik világba - valahova. A film hamarabb végződik; a happy endnek mindig az a titka, hogy jókor kell abbahagyni.

A másik oldalról kevesebbet tudunk, de őket is vallási cél motiválja. Jobbá akarják tenni az emberiséget, meg akarják védeni őket a bűntől, vagy attól, amit ők annak hisznek. Ezen kívül megjósolták, hogy lesz új bűnbeesés, lesz új Ádám és Éva, és ezt akarják megakadályozni, méghozzá minden áron. Lyrának pechére pont ő lesz az új Éva, aki ha nincs, akkor nincs bűnbeesés. Míg Asrielék a bűnbeesést jó dolognak, a szabad akarat diadalának tartják, az egyház érthetően meg akarja akadályozni azt.

Lényeg, ami lényeg, a könyv velejét elég nehéz átadni anélkül, hogy ezekbe a kérdésekbe belemennénk.

A könyv igen különös olvasmány, az akció mellett filozofikus, elgondolkodtató is. Én nem tartom vallásellenesnek, de tény, hogy nyitottság szükséges hozzá, mert tabukat feszeget. Azt is megértem, ha valaki megbotránkozik rajta.

A film is jó lett, de aki nem ismeri a könyvet, az nem biztos, hogy követni tudja. Jól átadja a könyv hangulatát, követi a cselekményét, de a könyvben leírt viszonyokat leegyszerűsítették (különben nem fért volna bele egy mozifilmbe),  ezáltal az összetett sokszínűség, ami a könyv egyik fő erőssége, elveszett. A későbbi könyvek főbb szereplőit is mind megjelenítették (pl. a boszorkány egyáltalán nem hiányzott a film cselekményébe), hogy talán később el lehessen készíteni a folytatást, de ezáltal időnként követhetetlennek, értelmetlennek tűnik.

Ötös skálán:
  • Az első könyv (Északi fény): 5 (vagy legalább nagyon közel jár hozzá).
  • A második két könyv: 3 és 4 között, talán inkább 4 közelében.
  • A film: 4 (de lehet, hogy csak annak, aki olvasta a könyvet).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.