2011-08-21

Age of Empires Online

A közelmúltban jelent meg az Age of Empires stratégiai játék sorozat következő tagja, az Age of Empires Online. Először ebben a cikkben olvastam róla, hogy egyáltalán létezik, és úgy gondoltam, kipróbálom. Azt írták ugyanis, hogy a játék igen jelentős része ingyenesen érhető el. Az AoE 1-2 játékokkal sokat játszottam (a 2. résszel LAN-on, multiplayeren is, bár közel nem olyan komolyan, mint most a StarCraft-tel), a 3. AoE rész valahogy kimaradt. Gondoltam, kipróbálom.

A grafikája nagyon érdekes, kicsit rajzfilmszerű, kicsit humoros, nekem az Ikariam-ot idézi. Az eddigi részektől elüt, de nekem bejön. Vidámabb, mind a StarCraft sötét, környezetszennyezett, adomhulladékkal teli világa. A játékhoz XBOX profilra van szükség, be kell jelentkezni, hogy játszhassunk.

A játék elején ki kell választani, hogy melyik civilizációval játszunk. Jelenleg a görögök és az egyiptomiak közül választhatunk. Létrehozunk egy "fővárost", ez a főváros a játékosunk online profilja. Alakíthatjuk a fővárost egy "hadjárat" keretében, ami kerettörténetül szolgál. Különféle küldetéseket vállalhatunk el, e küldetések jelentik a valódi RTS játékot, ahol várost (mindig egy másik várost) kell építeni/megvédeni/elfoglalni. A küldetésekben tapasztalati pontokat gyűjthetünk, és különféle tárgyakat szerezhetünk, és új épületekkel bővíthetjük a fővárosunkat.

Ha elég tapasztalatot gyűjtünk, a "fővárosunk" szintet lép, és új technológiákat tanulhatunk, így pl. új egység-típusokhoz vagy épület-típusokhoz jutunk, amelyeket a későbbi küldetésekben használhatunk. A tárgyakkal felszerelhetjük az egységeinket. Érdekes módon ha egy sisakkal felszereljük a lándzsásokat, akkor az nemcsak egy lándzsásra kerül fel, hanem minden egyes lándzsásunk élvezi a sisak nyújtotta bónuszokat. A hadjárat egyes küldetéseit nemcsak egyedül, hanem másik játékossal csapatban is teljesíthetjük, de ezt még nem próbáltam ki. Van PvP üzemmód is, ahol másik játékossal vívhatunk, de ezt sem próbáltam még (gondolom, ebbe akkor van értelme belevágni, ha a városom már rendelkezik az alapvető egységek jó részével, különben nem sok esélyem lenne. A nagyontuti cuccokat és a nagyontuti technológiákat pénzért lehet megvásárolni, gondolom, itt térülhetne meg a játék a Microsoftnak.

A hadjárat kerettörténete nem tűnik túl kidolgozottnak - olyannak tűnik, mint amikor a World of Warcraftban veszünk fel egy küldetést - és a weben is azt olvastam, hogy a hadjárat története elég satnya. A multiplayer elemek - amitől az "Online" a játék nevébe került - nem tudom, mennyire ellensúlyozzák ezt. Az viszont szimpatikus, hogy mindez ingyen van, és egy jó PvP igen sokat dobhat a játékélményen.

Még a legelején tartok, az alap küldetéseket csinálom, és csak most kaptam meg az első íjász egységet. Ha továbbjutok, beszámolok róla, hogy milyen.

PS: A StarCraft óta megtanultam, hogy RTS-ekben amit csak lehet, azt gyorsbillentyűkkel és control group-okkal kell csinálni, mert egérrel minden lassú. Most egyből billentyűkkel kezdtem el játszani, egész érdekes élmény az AoE.

PS2: Gondolom, nem véletlen, hogy a Blizzard is a napokban rukkolt elő a StarCraft ingyenes változatával, a StarCraft 2 Starter Edition-nel, ahogy konkurenciája, a Microsoft is egy erős ingyenes változattal rendelkező RTS-t jelentetett meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.