2013-01-12

Joe Haldeman: Új világok

Több, mint 15 éve olvastam az Új világok-at. Kicsi, vékony könyv, amit teljesen találomra vettem meg egy könyvesboltba. Mégis, 15 év után is eszembe jutott, és nemrég újraolvastam.

Annak idején egész más szemmel olvastam, egészen mást láttam a könyvben, mint ma. Furcsa volt akkor is, ma is az. Akkor nagyon megdöbbentett, ahogy össze vissza cikázott a különböző idők, és a különböző szereplők nézőpontjai között, illetve ahogy a szexet és a család fogalmát kezelte. Ma inkább az lepett meg, hogy a könyvben forradalom tör ki az USA-ban.

A főhősnő egy Új Világon (New New York-ban) születik, valahol az űrben. A regény során az ismert világot járja be, az űrbéli új világokat és a Föld országait. Egyúttal valahogy a sűrűjébe kerül azon eseményeknek, amelyek a földi kultúra összeomlásához vezetnek, és a regény azt sejteti, hogy a későbbiekben az Új Világok egyik vezetője lesz belőle.

Most sem állítom, hogy el tudom helyezni magamban a könyvet, de egyértelműen javasolni tudom mindannak, aki érdekes gondolatokkal szeretne találkozni, és scifi ínyencségre vágyik. Aki űrbéli, lézeres lövöldözésről akar olvasni, az ne nyissa ki.

Ötös skálán: 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.