2012-04-08

Jancsi és Juliska

Mekkora gáz ez a mese! Azt hittem, az a baj, hogy egy béna átdolgozást olvasok. Utánaolvastam egy kicsit, és kiderült, az eredeti Grimm mese ilyen gáz.

Adott egy szegény favágó és a felesége, és van két gyerekük. Annyira szegények, hogy a gonosz asszony úgy dönt, ki kellene nyírni a gyerekeiket. Aki gyerek hallgatja a mesét, megtanulja, hogy a szülők gond nélkül megszabadulnak a saját gyerekeiktől, kiviszik őket az erdőbe, és otthagyják őket. Az asszony nem mostohaanyjuk, az az átdolgozás, az eredetiben az édesanyjuk (és persze az apuka - lásd később) akarja kinyírni őket. Az asszony valóban rettentően gonosz, mert nemcsak meg akarja ölni a gyerekeket, de dolgoztatja őket, és csak egy karéj kenyeret ad nekik. Sőt, annyira gonosz, hogy goromba módon is beszél szegény gyerekekkel.

Az apuka rendes ember, ő nem akar ilyet csinálni, de a felesége addig-addig mondja neki, míg csak rááll a dologra. Pedig rendes, jóravaló ember szegény. Néha persze megbotlik, és meg akarja ölni a saját gyerekeit. Ha nem jön össze, nagyon bánja, de attól még simán rá lehet venni még egyszer. Még hogy rendes ember!

Eltévednek a gyerekek az erdőben, és eljutnak a mézeskalács házba. Természetesen ott is boszorkány lakik, aki természetesen szintén ki akarja nyírni őket (a gyerekek megtanulhatják a meséből, hogy mindenki meg akarja ölni őket), de ez a boszorkány már nudli az előzőhöz, az anyjukhoz képest. Ez a banya először eteti őket, de aztán kimutatja a foga fehérjét (már ha van legalább egy foga): Jancsit bezárja, és eteti, Julikának viszont - szegény lány - dolgoznia kell. Jancsit hizlalja a banya, hogy finom legyen, Juliskának viszont alig ad enni. Vajon miért, őt nem akarja majd megenni? Szerencsére a banya komplett idióta, így a gyerekek többször is át tudják verni; akár azzal, hogy Jancsi nem hízik, akár azzal, hogy ráveszik, hogy másszon be a kemencébe. Megszabadulnak a boszorkánytól, találnak egy csomó kincset (vajon honnan szerezte őket a néni, és miért nem kezdett velük valamit), majd elindulnak hazafelé. Útközben még teljesen értelmetlen, és ide nem tartozó kalandokon mennek keresztül (pl. amikor egy kacsa - igen, egy kacsa - átviszi őket egy folyón), és végül hazaérnek.

Itt eljön a happy end: az anyuka időközben meghalt, és ennek mindenki nagyon örül, az apuka pedig nagyon örül a kincseknek, és az apuka jóember, aki szereti a gyerekeket (lásd fent). Mivel pénz van, nincsen probléma, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Juhé!

Mekkora baromság! Felnőtteknek lehetne belőle idióta horrorfilmet csinálni, de szegény gyerekeknek miért kell ilyen butaságokon felnőniük! Ez nem gyereknek való!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.