2011-12-18

A tűz és jég dala - idővonal

A tűz és jég dala G.R.R. Martin fantasy ciklusa (amelynek első kötete a Trónok harca). Rettentően sok szereplője és bonyolult cselekménye van, és próbálom rendbe tenni magamban, hogy mi mikor történt, illetve melyik könyv miről szól. Igyekszem minél tömörebben összefoglalni a könyvek legfontosabb eseményeit. Magamnak írom, a saját gondolataim rendezésére, de azért közkinccsé teszem.

Lesz még néhány része ennek a sorozatnak, így ez a bejegyzés a későbbiekben hízni fog. Frissítve: 2013-05-25.

VIGYÁZAT, SPOILER következik!

1. könyv:  Trónok harca (A Game of Thrones)
  • Robert  király Királyvárba hívja Eddard Starkot, hogy ő legyen a király Segítője. Felesége unszolására belemegy, és Sansa és Ayra társaságában elindul. Az úton  Ayra rémfarkasát elüldözik, Sansa rémfarkasát megölik.  Havas Jon belép az Éjjeli Őrsébe, és ott megmenti Samwellt.  
  • Brandont lelöki Jaime a toronyból, mert meglátja őt Cerseivel. Brandon nyomorék lesz. Miközben élet és halál között lebeg, merényletet kísérelnek meg ellene. (Később kiderül, Joffrey áll a merénylet mögött.)
  • Catelyn megtudja Kisujjtól, hogy Tyrion állt a Brandon elleni merénylet mögött, foglyul ejti Tyriont, és alapvetően ettől robban ki a háború. Tyrion később kiszabadul.
  • Eddard megtudja, hogy nem Robert volt a hercegek apja, de elmondja ezt Cerseinek.  Robert királyt ezért megölik (meghal, vadkan végez vele, de Cersei emberei is "besegítenek"). A városi őrség Eddard ellen fordul, Kisujj is elárulja. Eddard embereit megölik, őt magát börtönbe vetik. Joffrey lesz a király.
  • Eddardot lefejezik, elsősorban Joffrey parancsára, de Joffrey-t valószínűleg manipulálta valaki (Kisujj?). Sansa Cersei foglya lesz. Ayra meglép, és Yoren veszi pártfogásba.
  • Robb Stark maga mellé állítja Északot, és hadba indul a Lannisterek ellen. Ígéretet tesz, hogy elveszi Walder Frey egyik lányát. Szétveri Jaime seregét, Jaime-et foglyul ejti. Lord Tywin visszavonul, de Királyvárba küldi Tyriont, hogy legyen a király Segítője. Robbot kikiáltják Észak királyává.
  • Renly szövetségre lép a Tyrell-ekkel, feleségül veszi Margery Tyrellt, és királlyá koronázzák.
  • Danny-t a bátyja, Viserys eladja Khal Drogonak, és a felesége lesz. Drogo később megöli Viseryst. Drogo meghal egy elfertőződött sebtől, Danny és Drogo fia halva születik, Drogo serege szétszéled, néhányan maradnak Danny mellett. Danny kikelti a három sárkánytojást.
2. könyv: Királyok csatája (A Clash of Kings)
  • Joffrey galád módon bánik Sansával, Sansának csak Tyrion és Sandor rendes vele. Dontos és Sansa konspirálnak, hogy Sansa megszökhessen.
  • Az Éjjeli Őrség expedíciót indít az eltűnt Ben Stark után. Jon parancsot kap, hogy álljon be a vadak közé.
  • Danny menekül az embereivel, eljut egy városba, ahol boszorkánymesterektől jóslatot kap, majd a sárkánya megöli a boszorkánymestereket, ezért később merényletet kísérelnek meg ellene. Hajók jönnek értük, hogy visszavigyék Westerosra.
  • Stannis szerint ő az egyetlen és igaz király. Szövetségre lép a Melisandre-vel, a vörös papnővel. Renly-t meggyilkolja egy gyanús árny, Brienne és Catelyn meglépnek. Stannis egyesíti a seregét Renly seregével, és Királyvár ellen vonul.
  • Robb győzelmet győzelemre halmoz. Edmure feltartja Lord Tywin-t, így Lord Tywin serege segítséget tud nyújtani Királyvárnak. Barátját, a túsz Theon Greyjoy-t küldi el követnek, hogy a Greyjoy-ok álljanak mellé a háborúban. A Greyjoy-ok ehelyett hátbatámadják Északot.
  • Theon csellel elfoglalja Derest, de Bran és Rickon eltűnnek. Theonnak nem sikerül elfognia őket, ezért megrendezi, mintha kivégeztette volna őket. Az északiak ostrom alá veszik Derest, de Ramsey Bolton szétveri őket, de utána lemészárolja Theon embereit, foglyul ejti Theont, és felgyújtja Derest.
  • Bran megtanulja átvenni az irányítást a rémfarkasa felett. Elválnak Rickontól.
  • Ayra az Éjjeli Őrség újoncaival tart hazafelé, de a csapatukat a Lanniseterek szétverik. Ayrát elhurcolják Harrenhallba, ahol összebarátkozik egy titokzatos alakkal. Ayra segít Roose Boltonnak bevenni Harrenhallt, de néhány barátjával megszökik, hogy Zúgóba menjen.
  • Tyrion a kezébe veszi a dolgokat Királyvárban, ahol éhínség tombol, és gyakoriak a lázadások. A  fontos pozíciókra a saját embereit ülteti. A Dorne-nal kötendő szövetséghez elküldi Mycella hercegnőt Dorne-ba. Tyrion megvédi Királyvárat Stannis ellen, Lord Tywin felmentő serege szétveri Stannis csapatait, Stannis elmenekül. Tyriont megpróbálják meggyilkolni, de csak megsérül.
  • Sandor a csatában meghátrál a tűz elől. Felajánlja Sansának, hogy elviszi Királyvárból, de ő elutasítja. Sandor egyedül menekül el.
3. könyv: Kardok vihara (A Storm of Swords)
  • Catelyn kiszabadítja Jaime-t, abban bízva, hogy vagy ő, vagy Tyrion cserébe elengedi Ayrát és Sansát.
  • Jaime-t Brienne szállítja Királyvárba de út közben a Véres Komédiások fogságába kerülnek. Vargo Hoath levágja Jaime jobb kezét, aki ettől jobb ember lesz. Hoat Roose Bolton elé viszi őket, aki továbbküldi őket Királyvárba. Jaime és Brienne többször megmentik egymást
  • Robb egyre nyeri a csatákat, de belehabarodik Lord Tywin egyik hűbéresének a lányába, és feleségül veszi. (Valószínűleg Lord Tywin kavar a háttérben.) Walder Frey megsértődik. Robb és Catelyn megpróbálják kibékíteni, elmennek hozzá bocsánatot kérni, és Edmure elveszi Walder Frey egyik lányát. Az esküvőn, a Vörös Nászon, Walder Frey és Roose Bolton emberei (Lord Tywin biztatására?) hirtelen ellenük fordulnak, és megölik Robbot és Catelynt.
  • Arya nem éri el Zúgót, törvényenkívüliek fogságába kerül. Találkozik Lord Belric-kel, aki soha nem hal meg, mert a vörös pap újjáéleszti. Sandor fogságába kerül. Majdnem részt vesznek a Vörös Nászon, de Sandor megmenti. Sandor később megsérül, Ayra magára hagyja, majd felszáll egy hajóra Braavosba.
  • Amíg Tyrion sebesülten fekszik, Lord Tywin visszaveszi az irányítást, lecseréli Tyrion embereit. Lord Tywin feleségül adja Sansát Tyrionhoz. A Lannisterek szövetségre lépnek a Tyrell-ekkel, Joffrey feleségül veszi Margery Tyrellt, de az esküvőn megmérgezik Joffrey-t. (A gyilkosságot Margery nagyanyja követi el, de Kisujj mozgatja a szálakat.) Tyriont és Sansát vádolják a gyilkossággal, de Sansát Kisujj kimenti Királyvárból. Tyrion áll bíróság elé, ahol Cersei és Lord Tywin elítélné, de a dorne-i követ, a Vörös Vipera mellé áll, és párbajt vív a nevében Gregor Clegane-nel. Gregor győz, de a Vörös Vipera lándzsája mérgezett volt, így Tyrion sorsa megpecsételődne. Tommen lesz a király, feleségül veszi Margery Tyrellt.
  • Jaime megérkezik Királyvárba, és összevész Lord Tywinnel. Megszökteti Tyriont, és elmondja neki, hogy az első felesége, Tysha mégsem volt szajha, csak Lord Tywin rendezte meg az egészet. Tyrion menekülés közben benéz Lord Tywinhoz, és lelövi, majd eltűnik.
  • Davos nem engedi meg, hogy Melisandre feláldozzon egy gyereket, azért, hogy újjáélessze a sárkányokat. Ráveszi Stannist, hogy védje a falat.
  • Meghal Balon Greyjoy, a Vas-szigetek ura. Baleset végzett vele, vagy Melisandre varázslata, esetleg a fivére? Nem tudjuk.
  • Az Éjjeli Őrség expedícióját lemészárolják a Mások. Sam megöl egy Mást a Jontól kapott obszidián tőrrel. Néhányan elérik Craster erődjét, ahol Mormont parancsnokot megölik a saját emberei. Sam Szegfűvel (Craster feleségével/lányával) és a fiával menekül el, segít Brannek átjutnia a Fal alatt, majd elérik a Fekete Várat.
  • Bran ráérez, hogy tudja irányítani a rémfarkasát, egyszer távolról megmenti Jon életét. Hodort is tudja irányítani.
  • Jon összebarátkozik a vadakkal, majd meglép közülük, és figyelmezteti a Fekete Várat a közelgő támadásra. Néhány napig Jon vezeti a Fal védelmét a vadak ostroma ellen. Mance Rayder elmondja Jonnak, hogy valójában ők is menekülnek, mert a Másokkal nem tudják felvenni a harcot. Úgy tűnik, a Fal valójában nem a vadak ellen, hanem a Mások távoltartására épült. A végső ostrom közben megérkeznek Stannis csapatai, és felmentik a Falat. A vadakat szétkergetik, Mance Rayder fogságba esik. Mance Rayder felesége belehal a szülésbe. Sam addig kavar, míg Jont választják meg az Éjjeli Őrség új parancsnokává.
  • Danny Westeros felé tartva rabszolgahadsereget vásárol, majd felszabadítja őket, és egyre foglalja el az útjába kerülő városokat. Hatalmas sereget gyűjt össze. Ser Barristan csatlakozik hozzá, de elűzi Jorah Mormont lovagot.
  • Catelyn újjáéldt. Lord Belric átadta neki a halhatatlanságát (vagy inkább élőhalott létét).

4. könyv: Varjak lakomája (A Feast for Crows)
  • Jon elküldi Samet és Szegfűt (meg a gyereket) és Aemon (Targaryen) mestert Óvárosba, a Fellegvárba. Samnek tanulnia kell, hogy mester legyen, és Jon nem akarja, hogy Melisandre feláldozzon valakit. Kiderül, hogy Szegfű gyerekét elcserélték Mance Rayder gyerekére, mert Mance fia erejében is királyi vér folyik, ezért potenciális áldozat. Aemon mester meghal Braavosban, de közben rájön, hogy Danny a "kiválasztott", nem pedig Stannis. Sam és Szegfű összejön. Sam eljut Fellegvárba, a Mágus becenevű mesterhez.
  • Jaime elengedi Brienne-t, aki Sansát próbálja meg keresni, de nem találja. Végül Brienne (az élőholt?) Catelyn fogságába kerül, aki felakasztatja.
  • Sandor Clegane belehalt a sebeibe (?).
  • Arya Braavosban a Fekete és Fehér házában (a halál istenének követői közt) tanul, nehezen válik meg korábbi énjétől. A könyv végén egy méregtől megvakul.
  • Kisujj feleségül veszi Lysát, és beköltözik hozzá a Sasfészekbe. Megcsókolja Sansát, majd megöli Lysát, és átveszi az uralmat a Sasfészekben. Egymás ellen fordítja az ellene lázadó urakat, és stabilizálja a helyzetét. Sansa egyre inkább a hatása alá kerül.
  • Dorne népe bosszút követel a Vörös Vipera haláláért, de Doran Martell lecsukja a lázítókat. Doran lánya királynővé akarja koronázni Myrcellát (ami háborút robbantana ki), de Doran véget vet az akciónak. Myrella súlyosan megsebesül az akció közben, ami bőven elég ok a háborúra. Megtudjuk, a békés Doran Martell is szervezkedett Lord Tywin ellen, a lányát is Viserysnek szánta.
  • Gregor Clegane belehalt a Vörös Viperától kapott sebeibe (?).
  • A Vas-szigetek új ura Euron Greyjoy lesz, Balon öccse. Egész Westerost le akarja igázni, és van egy kürtje, amivel uralkodni tud a sárkányok felett (?). Danny sárkányaira pályázik (?).
  • Cersei régenskirálynőként próbál uralkodni. Jaime-re nem tud támaszkodni, mert ő komolyan akarja venni az esküjét, amit a királyi testőrség tagjaként tett. Kevan Lannisterre sem tud támaszkodni, mert ő akarna lenni a régens, nem hajlandó Cersei-t szolgálni. Cersei új emberekkel veszi körül magát, leállítja a braavosi Vasbanktól kapott kölcsön törlesztését, és flottát épít. Kiegyezik az egyházzal, hogy az egyház elengedi a korona adósságait, viszont harcos rendeket állíthat fel.
  • Cersei-t aggasztja, hogy Margery és a Tyrell család egyre nagyobb befolyással rendelkezik Tommen felett, ezért szervezkedik ellene. Ráveszi Loras Tyrell-t, hogy  ostromolja meg Sárkánykőt, aki az osrom során súlyosan megsérül. Házasságtöréssel akarja vádolni Margery-t, de az egyház - biztos, ami biztos alapon - megkínozza Cersei önkéntes tanúját is, és az ügy visszafelé sül el. Cersei (is) az egyház börtönébe kerül. Kétségbeesetten kéri Jaime-t, hogy legyen a bajnoka.
  • Cersei letartóztatása hírére ifjú tengernagya meglép az új flottával.
  • Jaime vér nélkül beveszi Zúgót, közben tanul a bal kezével vívni. Jaime tűzre dobje Cersei levelét.
Nem szerepel: Tyrion, Jon, Bran és Danny.

5. könyv: Sárkányok tánca (Dance with Dragons)
  • Havas Jon és Stannis szövetségében feszültségek mutatkoznak. Stannis vadakat akarja benépesíteni a Fal melletti vidéken, az Adományt. Jon átengedi a vadakat a Falon, és megerősíti velük az őrséget.
  • Melisandre úgy csinál, mintha megégetné Mance Raydert, de Zörgővértet égeti meg, Mance-t pedig Zörgővértnek álcázza. Melisandre szól Jonnak, hogy Ayra a közelben van. Jon elküldi Mance-t, hogy szabadítsa ki Ayra-t Ramsey fogságából. (De az nem Ayra, hanem Jeyne Poole.)
  • Az Őrség néhány tagja merényletet követ el Jon ellen, Jon összeesik.
  • Davosról kiderül, hogy mégsem végezték ki a Manderlyk, csak eljátszották a kivégzését. Davosnak meg kell keresnie Rickont, ha sikerül, a Manderlyk csatlakoznak Stannishoz.
  • Asha-t elfogják, és Stannis elé viszik.
  • Theon Greyjoyt Ramsay megkínozta, Theon összeomlott, és most ő lett  Bűzös, Ramsay szolgája/bolondja. Segít Mance csapatának Jeyne kiszabadításában, és feltehetően sikerül eljutniuk Stannishoz. Mance embereit megölik, Mance sorsát nem ismerjük.
  • Stannis hadba vonul Ramsey ellen, a legutolsó jelentés szerint Stannis seregét szétverték.
  • Danny a seregével megáll, de lázonganak ellene új alattvalói. Be kell zárnia a sárkányokat, mert túl vadak. Merényletet követnek el ellene, de sikerül elmenekülnie a pusztába a sárkányával.
  • Tyrion csatlakozni akar Dannyhez, közben találkozik egy Penny nevű törpe lánnyal (aki korábban Joffrey menyegzőjén is fellépett). Egy ideig rabszolgák, de a végén kiszabadulnak.
  • Tyrion találkozik Aegon Targaryen-nek, Rhaegar herceg halottnak hitt fiával, akinek Lord Jon Connington puccsot szervez, hogy visszakerülhessen a hatalomba.
  • Ayra-t különféle próbák elé állítják.
  • Jaime-t Brienne elcsalja, feltehetően az Lady Kőszív elé akarja vinni (aki feltehetően az élőholt/újjáéledt Catelyn).
  • Cersei-t hosszasan vallatják, majd vezeklésként meztelenül kell végigmennie Királyváron. Bizonyos bűnöket bevall, találkozhat a fiával a tárgyalás előtt. Quyburn talált egy lovagot Cersei-nek, a néma Ser Robert Strong-ot (aki feltehetően a néha Ser Gregor Clegane, élőholtként), aki bajnoka lehet, és megvívhat érte.
  • Kevan Lannistert megöli Varys, arra hivatkozva, hogy még a végén rendet csinálna, és ő azt szeretné, ha Cersei kezében maradna a hatalom, mert ő zűrzavart okoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.