2011-12-12

George R. R. Martin: A tűz és jég dala

Korábban írtam, hogy a Trónok harca című könyv nagyon bejött. Azóta beszereztem a sorozat következő részeit, el is olvastam a Királyok csatáját és a Kardok viharát. Pár napja láttam megpillantottam egy könyvesboltban a teljes sorozatot díszes csomagolásban, és gondosan ellenőriztem, hogy négy kötetből áll, és nekem megvan mind a négy rész.

Ma kezdtem bele a negyedik részbe, a Varjak lakomájába, és gondoltam, karácsonyra simán befejezem a sorozatot, és megtudom, mi lesz a szereplőkkel a végére. Mielőtt elkezdtem, kóstolgatásképpen belelapoztam a Varjak lakomája függelékébe. (A függelékben mindig szerepel egy puska a szereplőkről, nemesi házak szerint csoportosítva. Baromira sok szerepelője van A tűz és jég dalának, trükkös rokoni és hűbéri kapcsolatokkal és a puska jól jön.)

Függeléket nem találtam, egy fejezet volt ott. Nono, nincs függelék!? Lapoztam, és láttam, hogy függelék az van, de fejezet pedig amolyan ízelítő a következő részből, a Sárkányok táncából. Ajjaj, van még egy rész, és azt nem is láttam a könyvesboltban. Még nem jelent meg? Hoppá, akkor karácsonyra sem tudom meg, mi lesz Ayra vagy Havas Jon sorsa?? Mikor jelenik meg az ötödik rész?

Némi guglizás után (vigyázva, hogy véletlenül se olvassak spoilert) a westeros.hu oldalon kötöttem ki, ott még csak az angol változata szerepelt a Sárkányok táncának. A sorozat angol wikipédia oldala szerint a Sárkányok tánca (A Dance with Dragons - az író szereti az alliteráló címeket) angolul már megjelent, így hamarosan magyarul is kijön majd. Idén, 2011-ben jött ki az angol könyv, gondolom, ennek apropóján jelent meg magyarul a sorozat összes eddigi kötete. (A westeros.hu oldalon arról panaszkodnak, hogy az első kötetet sehol nem lehet kapni, míg én azt láttam, hogy minden tele van vele.) Szóval ez is ötrészes trilógia, mint a Galaxis útikalauz?

Dehogy! A wikipédia szerint még két kötet várható: The Winds of Winter és A Dream of SpringAz eddigi könyvek is jó vastagok voltak (a Kardok vihara az 1200 oldalával alaposan megviselte a csuklómat), de ez már brutális! Egyik szemem sír, a másik nevet: örülök, hogy tovább élvezhetem a hősök kalandjait, intrikáit, de a közeljövőben nem fog kiderülni, hogy mi a vége...

Érdekes: A westeros.hu oldalon ingyenesen letölthető PDF-ben az eddig megjelent négy rész. Szakkönyveket szeretek képernyőről olvasni, de a regényeket valahogy jobban szeretem nyomtatott formában, hanyatt fekve, ágyban olvasni. A magam részéről a nyomtatott példányokra szavazok. :)
Nekilátok a Varjak lakomájának, utána írok arról, amit elovastam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.