2012-02-06

Koboldok és tündérek

A Koboldok és tündérek (Shadow of the Elves) egy fantasy rajzfilmsorozat. Én a Minimaxon találkoztam vele. Gyerekeknek adják, de meghökkentően érdekes, ötletes, és - habár két harcoló népről szól - a békés értékek dominálnak. A mai gyerekfilmek között ez a mély pacifizmus meghökkentő. Manapság mindenki a "rosszakat" akarja legyőzni...


A tündérek békés, barátságos népség, aranyos, pici szárnyacskáik vannak. Apró jószágok, kb. a békákkal és az egerekkel vannak egy súlycsoportban, még használják is őket igavonónak vagy házillatként. Demokratikus társadalomban élnek, amit egy tanács irányít. A tanács főbb tagjai azért varázslók is, mert ők láthatóan egyenlőbbek a többieknél. A koboldok is hasonló méretűek, de nincs szárnyuk, és ők erősen militarista népség. Egy diktátor uralja őket, és el akarják foglalni a tündérek földjét. Mindkét népnek hegyes a füle, mert az úgy kell.

Ugyanakkor a történet nem arról szól, hogy a tündérek a jók, és a koboldok a rosszak, és a jók alaposan legyőzik a rosszakat. Mindkét oldalon vannak szimpatikus és kevésbé szimpatikus szereplők, és habár a koboldok és a tündérek alapvetően harcban állnak, a legtöbb rész arról szól, hogy mégis együttműködnek.

A két főszereplő a tündérek egyik tanácsosának a lánya és a koboldok egyik délceg hadvezére, akik közt montague-capulet szerelem bimbózik. Az egyes epizódokban általában ők kerülgetik egymást. Mindkét oldalon vannak értékek, és a szereplők közt elég furcsa viszonyok, kötöttségek és függelmi kapcsolatok vannak. Például, a kobold kapitány szíve mélyén is kobold, tenni akar népéért. A diktátor a főnöke, teljesíti a kapott parancsokat, bár néha nem jó szívvel. Szimpatizál a tündérekkel, és nem szívesen bántja őket, erős igazságérzete is van, a kis tündérlányba meg rettentően bele van zúgva. Ő ezen érzelmek közt egyensúlyoz.

Az egyik epizódban például a következő történt:
A koboldok diktátora megbetegedett, influenzás lett szegény. A koboldoknak nincsen gyógyítójuk, csak a flúgos feltalálójuk kúrálja a diktátort, bár jobb lenne, ha nem tenné... Elküldik a kapitányt, hogy szerezzen gyógyítót. A kapitány a tündérekhez megy segítségért, meg is találja a gyógyítót az erdőben, amint egymagában gyűjtögeti a növényzetet. Megszólítja, hogy segítséget kérjen, mire az - látván, hogy a koboldok már a spájzban vannak - szárnyra kap, és elrepül, de közben baleset éri. A kapitány begyűjti a kába gyógyítót, és elviszi a koboldokhoz. A tündérek látják, hogy a kobold kapitány elhurcolja a magatehetetlen gyógyítót, és egy csapatuk behatol a koboldok erődjébe, hogy kiszabadítsa. A gyógyító közben magához tér, és látja, hogy a diktátor beteg. A páciens az páciens (még ha egyébként diktátor, akkor is betegállományban van), így hát kikúrálja. A diktátor jobban lesz, nagyon hálás, de börtönbe záratja a tündér gyógyítót, mert ellenség (sőt, az ellenség vezető tanácsának egyik tagja), és a kobold kapitány hiába lobbizik az érdekében. Végül egy titokzatos idegen harcos jelenik meg, akin csuklya van (de feltűnően hasonlít a kobold kapitányhoz), és kiszabadítja a gyógyítót, és visszajuttatja az övéihez, így a tündér lány is megbékél, és lehet happy end.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.