2012-07-22

Kicsoda Havas Jon?

Havas Jon (angolul: Jon Snow) G. R. R. Martin Tűz és jég dala című fantasy regényciklusának egy szereplője. A továbbiakban a saját spekulációimat írom le Havas Jon származásával kapcsolatban. Ez nem spoiler, mert egyáltalán nem biztos, hogy igazam van...

Havas Jon Eddard Stark törvénytelen fiaként jelenik meg a könyvben, de az anyjáról nem tudunk semmit, Eddard nem hajlandó beszélni róla. Sok lordnak vannak törvénytelen (fattyú) gyerekei, de Eddard különösen rendes ember. Azzal pedig különösen bosszantja Lady Catelynt, hogy Eddard maga mellé vette Jont, és a fiaival együtt nevelte fel. Többször többen is felhánytorgatják Catelynnek, hogy lám, Eddard is esendő ember, őneki is voltak botlásai.

De nem, Eddard nem olyan! Nehezen tudom elképzelni, hogy megcsalta volna Catelynt, még akkor is, ha az a házasságuk legelején történt, amikor még alig ismerték egymást. De ha nem Eddard fia Jon, akkor miért hasonlít rá annyira? (A South Park-ban ekkor az derülne ki, hogy Eddard nem az apja, hanem az anyja... :D) És miért ilyen titokzatos a származása?

Lehet, hogy nem Eddard Stark Havas Jon apja, de akkor miért hasonlítanak? Lehet, hogy Jon Eddard testvérének a fia, és Eddard csak nagybácsi. Először Eddard öccsére, Benjen Starkra gondoltam, aki cölibátust fogadott. De Benjenről alig esik szó, és nem is lenne akkora poén, ha Benjen fia lenne... Na és?

Élt Eddardnak egy húga is, Lyanna Stark, aki tragikus körülmények között hunyt el. Lehet, hogy Jon az ő fia? És kicsoda az apuka? Lyannát Rhaegar Targaryen ragadta el, és "halálra kínozta, mire Eddard megmentette, már nem tudott segíteni rajta. Benjennel ellentétben Lyannáról viszont folyamatosan beszélnek.

Sőt, beszélnek Rhaegar-ról is, méghozzá meghökkentően sokat. Ráadásul mások egyáltalán nem olyannak tartják, aki halálra kínoz hölgyeket, sokkal inkább romantikus hősszerelmes alkat. Írták, hogy beleszeretett a "farkaslány"-ba, neki adta a legszebb hölgynek járó koronát egy tornán, és másnap eltűntek. Lehet, hogy mégsem rablás, hanem szöktetés volt? Lehet, hogy Lyanna nem kínzás miatt, hanem szülés közben halt meg?

Ha így volt, miért titkolja Eddard Jont? Húga becsületét védi? Jont is védi. Ha Jon apja a Targaryen trónörökös, akkor Jon igényt támaszthat a Vastrónusra. Nem tudom, erősebb-lehetett volna-e a trónigénye Robert Bartheon-énál, de biztosan eltették volna láb alól, akárcsak Rhaegar többi gyerekét.

Ha valahogy sikerül kimutatni, hogy törvényes fia Rhaegar-nak, akkor pedig közel s távol az ő trónigénye a legerősebb, erősebb, mint Danny-é. (Ezt nem tudom, hogy lehet kimutatni, hiszen a szöktetés pillanatában Rhaegar házas volt, de a történetben már erősebb kacifántokkal is találkoztunk. Lehet, hogy Rhaegar és Lyanna titokban már korábban is házasok voltak...?)

Mindenesetre ez így logikus....

Más elméletek is vannak Jon származásával kapcsolatban, lehetett Ashara Dayne fia - bár ezt mintha Barristan utolsó fejezete cáfolta volna -, lehetett egy halász lányának a fia, ahogy Davosnak elmondták, de a fenti magyarázat tűnik a leglogikusabbnak.

Rhaegarnak megjósolták, hogy a hiperszuper kiválasztott az ő vérvonalában jelenik majd meg, ezért is házasították meg olyan gyorsan. A Sárkányok táncának van egy jelenete, amikor Melisandre kéri a tüzet, hogy mutassa meg a kiválasztottat, de nem sikerül a varázslata, és Stannis helyett csak Jont látja. Nem lehet, hogy mégis sikerült az a varázslat?

A Sárkányok tánca után olvasgattam a Wiki of Ice and Fire-t, és ott is szerepel egy cikk Jonról, aszerint nemcsak nekem jutott eszembe ez a gondolatmenet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.